Author

Dr Afiq Rahim

A Public Health Trainee, Book Author, Social Media Health Educator and Technology Enthusiast. Thank you for visiting my blog. Feels free to drop your comment.

Perkahwinan antara doktor dengan doktor adakah mencabar atau indah seperti pasangan lain?

Lima puluh tahun yang lalu, adalah sangat luar biasa untuk mencari doktor berkahwin dengan doktor lain.

Mengapa?

Untuk menjawab persoalan ini, kita perlu menerokai sosiologi masa.

Pada masa itu, wanita tidak berpeluang pergi ke kolej. Ini bermakna lebih sedikit doktor wanita dihasilkan. Contohnya, Datin Seri Dr Hasmah antara doktor perempuan terawal di Malaysia. Bertemu dengan Tun Dr Mahathir ketika sama-sama menuntut di Singapura sebelum sama-sama pulang berbakti di Malaysia.

Pada zaman itu juga, ramai pasangan berkahwin yang berkahwin awal, keluar dari sekolah tinggi atau selepas kolej. Jika isteri mempunyai aspirasi kerjaya sendiri, mereka terpaksa berkorban untuk membantu suaminya mengambil jurusan perubatan.

80989f574cde034e579f53fb0c560411 - Adakah Perkahwinan Doktor Bersama Doktor Mencabar?

Hari ini,

Lelaki dan wanita sering melambatkan perkahwinan sehingga lewat dua puluhan atau tiga puluhan awal untuk pelbagai sebab. Bagi kebanyakan orang, mereka mahu mencapai kejayaan kerjaya sebelum menambah permintaan keluarga. Manakala sebilangan pula, tidak bersedia untuk berumah tangga pada awal 20-an, sebagaimana cara ibu bapa terdahulu lakukan.

Kesibukan kelas dan beban kejayaan yang tinggi diletakkan kepada bakal doktor muda ini maka tidak hairanlah ramai yang menangguh perbincangan perihal rumahtangga. Natijahnya, ramai doktor muda memasuki peringkat akhir latihan mereka dengan status bujang tetapi menaruh harapan untuk mencari pasangan yang sempurna di kalangan rakan-rakan mereka.

Apabila doktor berkahwin dengan doktor

Lambang percintaan pejabat, permainan mata antara doktor pelatih atau antara jururawat dan doktor mungkin kelihatan seperti sesuatu yang lurus daripada rancangan televisyen ER atau skrip Greys Anatomy. Tetapi siapa yang lebih baik untuk memahami jiwa dan beban kerja doktor-doktor muda ini?

Fikirkan tentang siapa yang akan anda habiskan sebahagian besar masa di dalam bulatan sosial yang kebanyakannya dikelilingi oleh doktor lain dan profesional kesihatan, pasti tidak ada banyak masa untuk aktiviti di luar, bukan?

Apabila doktor muda menghabiskan 60 hingga 80 jam seminggu di hospital, dan seluruh masa lapang mereka belajar, hubungan yang membentuk antara sesama doktor dan kakitangan hospital menjadi sangat akrab dan penting.

Menurut Yayasan Keluarga Kaiser, sekitar 47 peratus daripada graduan sekolah perubatan di Amerika Syarikat adalah wanita, dan di beberapa negeri, hampir kepada 50 peratus.

Ini menunjukkan terdapat kemungkinan besar bagi doktor untuk tertarik kepada sesama doktor (atau jururawat) dan meneruskan hubungan dengan seseorang yang mereka menghabiskan banyak masa bersama.

AMA Insurance melaporkan dalam 2014 Kerja / Life Profiles bahawa 40 peratus daripada doktor berkahwin lagi doktor atau profesional penjagaan kesihatan.

6ea4a69d7491be1cf4ded183af17686f - Adakah Perkahwinan Doktor Bersama Doktor Mencabar?

Apakah manfaat perkahwinan pasangan yang sama kerjaya? 

Terdapat beberapa manfaat yang jelas kepada jalinan romantis antara doktor dan rakan-rakan mereka atau rakan sekerja. Mungkin yang paling jelas adalah pasangan anda memahami kerjaya anda sebaiknya. Mereka memahami tekanan, rasa bersalah, kurang tidur, kesedihan, ketakutan. Mereka juga memahami semangat untuk merawat orang lain, keinginan untuk menjaga orang lain, dan rasa tanggungjawab tersebut sering datang daripada diri sendiri atau melalui hubungan dengan pasangan hidup masing-masing.

Bagaimanapun, kita tidak boleh menolak bahawa doktor yang tidak berkahwing dengan pasangan yang sama kerjaya dengannya gagal kerana lebih 50 peratus daripada doktor juga berkahwin dengan pasangan yang di luar bidang mereka dan mendapat keputusan yang cemerlang dalam perhubungan mereka.

Namun begitu, komunikasi antara profesional kesihatan adalah lebih mudah. Isu perubatan dan medical complex jargon kadang kala menyukarkan bagi pasangan yang di luar bidang kesihatan untuk memahami kehidupan satu sama lain.

Memandang doktor terlibat dalam bidang perubatan 16 jam / hari secara puratanya, ia juga boleh menjadi sukar mengenepikan hal yang berlaku di tempat kerja dan cuba berkongsi dengan pasangan anda namun amat mengecewakan kerana mereka tidak memahami permasalahan apatah lagi cuba memberi solusi kepada anda.

Antara kelebihan lain perkahwinan sesama kerjaya ini adalah perkongsian pengalaman, bahasa yang sama, dan keutamaan sesama pasangan yang kedua-dua amalan dalam bidang perubatan boleh memberi manfaat dalam membangunkan perkahwinan utuh sehingga ke akhir hayat.

ddfed84b135e36873abaa7789609aace - Adakah Perkahwinan Doktor Bersama Doktor Mencabar?

Apakah Cabaran Perkahwinan Sesama Doktor? 

Walaupun terdapat banyak manfaat untuk memilih calon daripada profesion yang sama, sudah pasti ada cabaran besar di sebaliknya.

Amalan perubatan cenderung untuk membentu jenis personaliti pengamalnya menjadi kuat. Sekolah-sekolah perubatan melatih doktor agar membuat keputusan tepat terutama dalam situasi hidup atau mati pesakit mereka.

Oleh itu, amat sukar untuk menukar yang personaliti ‘intellectual authoritarian’ apabila anda berada di rumah. Jika anda juga berkahwin dengan seorang doktor, maka pertembungan epik ini tidak dapat dielakkan bersama pasangan anda.

Walaupun berkahwin sesama doktor mungkin memberi manfaat kepada anda dari segi komunikasi lebih mudah dan pengalaman dikongsi bersama, namun, kedua-duanya perlu berusaha memupuk nilai personaliti yang berbeza kemahiran di rumah: iaitu berkompromi dan sentiasa merendah diri.

Tetapi bagaimana jika pasangan atau pasangan anda bukan doktor tetapi seorang lagi ahli profesion kesihatan (jururawat, ahli fisioterapi, pentadbir, dan lain-lain)?

Doktor dan jururawat (dan lain-lain profesional kesihatan) mungkin berkongsi pengalaman bersama dan berkomunikasi pada tahap yang hampir sama, tetapi mereka melihat peranan dan sumbangan mereka melalui kanta lensa yang berbeza.

Tidak ada yang betul atau salah. Yang ada hanya perbezaan. Mereka dapat melihat dunia melalui kanta pasangan anda. Ini bukan sahaja boleh membantu anda menjadi pasangan yang lebih baik, tetapi juga boleh membantu anda berwawasan menjadi seorang doktor yang lebih baik. Walaupun ianya kelihatan amat berbaloi, tetapi tugas ini tidak mudah.

Cabaran-cabaran lain yang mungkin dihadapi pasangan dalam profesion kesihatan yang sama adalah berkisar kepada keseimbangan kerjaya dan kehidupan berkeluarga.

Memburukkan lagi keadaan adalah masalah logistik. Mereka terpaksa bersaing jadual kerja, penjagaan kanak-kanak terpaksa diserah kepada pihak lain, dan bagi sebahagian pasangan mereka merasa sukar untuk menjadualkan cuti bersama keluarga terutamanya jika mereka bekerja di hospital yang sama.

86021759d25132f88bb9701e41d56203 - Adakah Perkahwinan Doktor Bersama Doktor Mencabar?

Hakikat Pahit Pasangan Doktor

Semua perkahwinan akan diuji dalam 10 tahun pertama. Namun bagi mereka yang berkahwin sesama doktor, inilah tempoh yang sangat mencabar. Sebagai contoh, jika mereka berkahwin selepas tamat sekolah perubatan, mereka akan menempuh alam praktikal atau housemanship yang mencabar. Malah sudah wujud trend kes penceraian semasa waktu houseman lagi. Kadangkala, berjumpa pasangan masing-masing hanya beberapa minit sahaja seperti konsep ‘touch n go’.

Kemudian, mereka diserapkan ke hospital atau klinik kesihatan selama 2-4 tahun sebelum melanjutkan pelajaran dalam bidang master/pakar. Pada waktu ini, bergantung kepada pilihan kerjaya.

Pada peringkat sambung belajar pula memerlukan komitmen yang tinggi, kewangan yang kukuh, persefahaman yang baik dan perancangan keluarga yang teliti.

Pada peringkat master inilah trend penceraian mula meningkat semula kerana komitmen pasca siswazah dan tugas klinikal yang mencabar. Kadangkala, ada sebilangan doktor terpaksa melupakan hasrat atau impian bergelar pakar dek kerana komitment lain yang tinggi terutama komitmen kepada keluarga bagi kaum Hawa.

Tren Perkahwinan Doktor bersama Doktor

Statistik seolah-olah menunjukkan bahawa trend doktor memilih lifemates dari komuniti perubatan akan terus berkembang. Seperti mana-mana hubungan lain, perkahwinan ini boleh menjadi bahagia dan memuaskan dengan sedikit usaha dan persefahaman yang baik.

Perkahwinan sesama doktor tidak memerlukan usaha yang lebih untuk kekal bahagia.

Formula bahagia untuk mereka sama sahaja seperti perkahwinan lain.

Mana-mana perkahwinan adalah sama di mana kita bermula daripada titik kosong.

Untuk menjadikan perkahwinan antara profesional kesihatan bahagia dan kekal selamanya, memahami cabaran yang akan anda hadapi dan membangunkan mekanisme persediaan awal sebelum menempuh alam perkahwinan akan membantu para doktor menempuhnya dengan kuat.

ecbf5cc33d98476aa768cc086d5e43a9 - Adakah Perkahwinan Doktor Bersama Doktor Mencabar?

====================

Kongsikan pengalaman dan pendapat anda bersama kami di sini.

Semoga perkongsian ini menjadi panduan dan pengajaran berguna kepada pihak lain.

DAR

Leave a Reply

Next Post

6 Fakta MADU DALAM PERUBATAN YANG Mungkin ANDA Tidak Tahu

Tue Mar 22 , 2016
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Madu, terutamanya dalam bentuk mentah/raw, menawarkan manfaat kesihatan yang unik yang anda mungkin tidak sedari. Di antara kegunaan madu dalam perubatan: 1. Madu Sebagai Ubat Batuk Organik Yang Bagus Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyenaraikan madu sebagai yg bahan yang membantu mengurangkan rasa sakit […]
honey benefits - Adakah Perkahwinan Doktor Bersama Doktor Mencabar?