Categories
Kesihatan Awam Lensa Kehidupan Penyakit Tidak Berjangkit

Kematian Mengejut di usia muda, apa punca dan faktor risikonya?

Kematian pra matang, punca, faktor risiko dan langkah pencegahan Baru-baru ini, saya telah kehilangan seorang sahabat, Hakim yang saya kenali sejak di bangku sekolah. Dunia remaja kami dibesarkan di sekolah yang sama dari Kuala Selangor hinggalah bersama mengembara, bertapa mencari ilmu di Kuala Berang, Terengganu. Banyak kenangan manis dan pahit bersama. Allahyarham Hakim memang seorang […]

Categories
Doktor Chef

Nasi Lemak Sedap dan Sihat

Doktor Chef: Nasi Lemak Sambal Udang dan Ayam Bakar. Hujan-hujan ni, rasa nak pekena nasi lemak Royale tapi takdak pula di Kota Bharu ni. Masuk dapur dan masak sendiri nasi lemak versi doktor chef. Fuh…. Memang mengiurkan dan mendamaikan hati makan nasi lemak ketika musim sejuk ini. Ok jom ikuti resepi kami. 1. Sambal Udang […]

Categories
Doktor Chef

Braised Beef Noodle Soup

Braised Beef Noodle Soup – Malay and Halal version with Secret Recipe Isteri ada halaqah di rumah bersama teman-temannya. Jadi kami bercadang untuk buat sedikit jamuan dengan hidangan berasaskan daging. Lama daging korban tak terusik di dalam Peti Sejuk. Hmm…. Lauk daging apa yang sedap tetapi mudah. Cari punya cari resepi sekali teringat pernah menonton […]

Categories
Doktor Chef

Creamy Salted Egg Crab

Doktor Chef: Creamy Salted Egg Crab Hari ni kami nak kongsikan resepi mudah yang bakal menambat hati isteri dan mak mertua hangpa untuk kali ke-19  Isteri yang ke-19 tu hangpa cari post lain na…  Comfort food ini bagi kami adalah hidangan yang beri kita memori indah, ketenangan, kegembiraan dan keriangan pada diri serta keluarga. Masa […]

Categories
Lensa Kehidupan

9 Cara Mengesan Kamera Tersembunyi Melalui Telefon Bimbit Kita

Di zaman fitnah ini, kita perlu sentiasa berhati-hati. Hidden Camera boleh dipasang di mana-mana kita berada. Kamera tersembunyi adalah salah satu cara untuk memerangkap manusia. Pernah menonton filem Enemy of State lakonan Will Smith? Jika anda pernah menontonnya, anda tahu bahawa tiada tempat mustahil untuk kamera tersembunyi merakam aktiviti kita. Jika kita menetap di hotel, […]

Categories
Kesihatan Keluarga Lensa Kehidupan

Miskin Bandar: Dilema kehidupan rakyat di celahan menara pencakar langit

Sudahlah jatuh, ditimpa tangga pula.===== Seorang budak perempuan berusia 4 tahun maut tergelincir dari tingkat 17 Blok A, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kota Damansara, Selangor semalam.  Dalam kejadian jam 7.10 pagi itu, Siti Nur Nadhira Hairul Anuar ditinggalkan sendirian sebab kakaknya, Siti Nur Natasha, 14, menghantar seorang adiknya ke sebuah tadika di Blok D PPR […]

Categories
Kesihatan Keluarga Refleksi

Hijrah Terakhir Si Remaja

Si Remaja A: Aku dah tak tahan hidup di rumah ni. Aku nak bebas. Bebas melakukan apa sahaja yang aku mahukan. Aku mahu tinggalkan rumah ini. Si Remaja B: Kau mahu ke mana? Bukankah kita sudah dapat apa yang kita perlukan di rumah ini. Tempat tinggal, makanan, hiburan dan pelbagai lagi. Si Remaja A: Tak […]

Categories
Refleksi

Jom fahami hikmah Ibadah Haji

Ibadah haji adalah rukun islam yang kelima sekaligus yang terakhir, dan ibadah ini di lakukan di tanah suci atau di Mekah. Ibadah ini dilakukan jika kita mampu, mampu dalam hal material dan juga sihat tubuh badan karena jika kesehatan kita terganggu maka kita tidak diizinkan pergi ke Mekah karena tempoh ibadahnya lama dan aktiviti hajinya […]

Categories
Lensa Kehidupan Pengurusan Kesihatan

Tandas Untuk Transgender: Solusi Jangka Pendek dan Jangka Panjang

Tandas Untuk Transgender: Solusi Jangka Pendek dan Jangka Panjang. Isu LGBT masih hangat diperkatakan sehingga ke hari ini. Dari kes Dr Ilyani sehinggalah isu berkaitan tandas untuk transgender(TG). Terbaru, timbalan menteri mencadangkan golongan minoriti ini menggunakan tandas OKU. Lantas wujud satu lagi polemik antara golongan OKU dan TG.  Hakikatnya solusinya telah ada tetapi mungkin kita […]

Categories
Lensa Kehidupan

“Jangan jadi seperti Kalinic!”

“Jangan jadi seperti Kalinic!” Hanya beberapa jam sebelum sepak mula perlawanan akhir Piala Dunia FIFA 2018 yang di tunggu-tunggu peminat seluruh dunia. Namun, ada seorang penduduk bumi yang akan menonton perlawanan akhir ini di rumahnya berbanding bersama rakan sepasukan di stadium. Dia adalah pemain Croatia bernama Nikola Kalinic. Ini adalah thread pedoman diri. Croatia sedang […]