Categories
Lensa Kehidupan Travelog

“Geng Kuku Hitam – Bingkisan Hari Malaysia”

“Geng Kuku Hitam – Bingkisan Hari Malaysia”  ***** “Afiq, ko nak ‘join’ gi Perak tak Sabtu ni? ‘Senior’ ajak” Tanya sahabat saya Yusof. “Oh menarik tu, ada programa apa di sana?” Balas saya. “Aku pun tak berapa ‘sure’. Tapi program untuk Orang Aslilah di sana” Balasnya kembali. “Ok” saya terus memberi nama untuk menyertai program […]

Categories
Lensa Kehidupan Travelog

Teater Islamik “Harum Cinta Aisyah”

[Progresif: Bergerak ke hadapan atau ke atas?] Kehidupan di bumi asing bagi pelajar luar negara pada tahun pertama adalah mencabar. Belajar untuk menyesuaikan diri, menuntut ilmu baru, mengadaptasi kehidupan serba baru dan berasimilisasi bersama masyarakat tempatan. Namun, jika pelajar tersebut tinggal di negara yang sudah mempunyai sejarah pendudukan rakyat Malaysia yang lama seperti UK&Ireland, Mesir, […]

Categories
Buletin DAR Travelog

PUISI 2009

PUISI 2009: Producing Kaizen Ummah Credit to the videomaker: Saudara Iqbal Closing video [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=C7aTpt-Qy2Y&feature=player_embedded] Mr. Presiden, Dublin 8, Ireland

Categories
Lensa Kehidupan Travelog

A journey to Southwest of Ireland part 2

Breakfast with a Missionary Minggu keduaku di Kerry, Aku ditemani oleh Bobby (bukan nama sebenar) seorang Missionary di Bed & Breakfast yang sama. Bobby berasal daripada Northen Ireland dan turun ke Kerry untuk program social anjuran gerejanya selama seminggu. Kami bersarapan dan berborak-borak bersama di ruang makan BnB pada setiap pagi. Tapis berita yang kamu […]

Categories
Lensa Kehidupan Travelog

A journey to Southwest of Ireland. Part 1

Fuhhhh………. Dah berhabuk rupanya laman webku ini. Dibiarkan kesepian seorang diri di alam maya. Kesibukan kerja-kerja persatuan dan universiti sepatutnya bukanlah alasan buatku untuk meninggalkan blog ini sepi tak berpenghuni. Namun saya perlukan momentum untuk kembali menulis. Semoga Allah terus memberi keberkatan masa kepadaku. Sepanjang 2 minggu berkelana bersendirian ke Tralee, Kerry, begitu banyak pengalaman […]

Categories
Lensa Kehidupan Travelog

Fahami dahulu sebelum menerpa….

Assalamualaikum wbt, Alhamdulillah, percutiaan ke Penang dan Kelantan bertemu sahabat-sahabat sangat mengujakan. Sudah lama tidak ketemu sahabat-sahabat seperjuangan yang lain selepas ramai yang pulang menyambung pengajian di Penang Medical College meninggalkan kami yang beberapa kerat ini meneruskan perjuangan ini di Dublin. Saya memohon maaf kepada sahabat-sahabat lain yang masih gagal ditemui semasa di Penang kerana […]

Categories
Lensa Kehidupan Travelog

Apakah masih ada harapan di sana? Vol. 2

Salam persaudaraan, Sambungan kisah kembara di Empayar Turki Uthmaniyah. Apabila saya masuk, saya terperanjat !!! Saya terkesima mendengar kesyahduan alunan ayat-ayat Al-Quran melalui VCD player di dalam keretanya. Kemudian dia memperagakan koleksi DVD dan VCD tilawah AL-Quran kepunyaannya. Masyallah, saya tidak menyangka akan bertemu seseorang sepertinya yang begitu cintakan Al-Quran. Saya menenangkan diri di seat […]

Categories
Lensa Kehidupan Travelog

Apakah masih ada harapan di sana?

Assalamualaikum wbt, Pengembaraan saya bersama rakan seperjuangan ke negara semi-finalist Euro 2008, Turki sewaktu cuti musim panas yang lalu memberi pelbagai kenangan yang menakjubkan buat saya. Sememangnya Turki menjanjikan kedamaian dan keceriaan yang saya cari selama merantau di benua Eropah.  Pelbagai cerita tentang perkembangan Islam dan masyarakat Turki yang sering saya dengari dan lihat samada […]