Author

Dr Afiq Rahim

A Public Health Trainee, Book Author, Social Media Health Educator and Technology Enthusiast. Thank you for visiting my blog. Feels free to drop your comment.

Remaja Terdedah Kepada Bahaya ketagihan Nikotin melalui alat e-rokok/Vape/NCIG.

Jenis e-rokok yang paling banyak digunakan di kalangan remaja sebenarnya mengandungi kadar nikotin yang tinggi menurut satu kajian baru di Amerika Syarikat.

Dalam kajian di kalangan remaja yang sering menggunakan e-rokok gaya pod, seperti jenama Juul, para penyelidik mendapati bahawa pengguna e-rokok produk Juul mempunyai tahap nikotin yang tinggi di dalam tubuh mereka berbanding yang remaja yang merokok menggunakan rokok konvensional.

Penemuan kajian tersebut memberikan gambaran yang membimbangkan di kalangan remaja dan salah satunya adalah gologan remaja berpotensi tinggi untuk terdedah kepada ketagihan nikotin.

“Ketagihan awal telah dikaitkan dengan penggunaan produk nikotin yang berterusan, jadi ini mungkin masalah seumur hidup jika ia bermula semasa remaja,”

Dr Grana, dari NCI’s Tobacco Control Research Branch (TCRB)
ecigteen01 1 874x1024 - Kandungan Nikotin Tinggi di Kalangan Remaja Menghisap Vape/e-rokok.
Remaja dan Vape di US

Bahaya Nikotin kepada Kesihatan Remaja.

Selain menyebabkan ketagihan yang kuat, nikotin turut mempunyai kesan merosakkan pada otak yang sedang berkembang, jelas Dr Maciej Goniewicz, Ph.D., Pharm.D., Dari Roswell Park Comprehensive Cancer Center yang mengetuai kajian itu. 

Kesan ini mungkin merangkumi kehilangan daya ingatan dan kurang fokus. 

Bahan kimia lain dalam e-rokok, seperti bahan perisa yang dicampur mungkin juga berbahaya tetapi masih belum dikaji secara mendalam menurut beliau.

“Oleh kerana produk-produk ini telah menjadi lebih popular, terdapat pengiktirafan yang meluas terhadap potensi bahaya,”

Dr Grana

Hasil kajian tersebut telah diterbitkan dalam jurnal Tobacco Control pada 7 September.

Mengukur Pendedahan Nikotin

Populariti vape pod sejenis e-rokok telah melonjak sejak beberapa tahun kebelakangan ini. 

Juul satu jenama e-rokok kini menguasai kira-kira 70% pasaran e-rokok di Amerika Syarikat, menurut data pengguna baru-baru ini.

Sistem vaping pod berbeza jauh dari generasi awal e-rokok menurut Dr. Goniewicz .

Produk terdahulu menggunakan elektrik untuk memanaskan kartrij cecair, yang biasanya mengandungi nikotin dalam bentuk free-based. Bentuk nikotin ini menyebabkan rasa dan sensasi yang keras apabila dihirup. Ini menyebabkan bentuk nikotin ini tidak menarik kepada pengguna muda pada awalnya.

Sebaliknya, pod berfungsi dengan menguap garam nikotin (nicotine salt) bahan padat yang membolehkan podnya dibuat cukup kecil supaya sesuai dengan telapak tangan. 

Garam nikotin diketahui dengan cepat memberikan kepekatan nikotin yang tinggi kepada badan tanpa sensasi yang tidak menyenangkan. 

Bagi mendapatkan gambaran bagaimana produk yang menggabungkan garam nicotin dan pod ini boleh memudaratkan golongan remaja maka Dr Goniewicz dan rakan-rakannya melakukan kajian tersebut.

Mereka merekrut 506 orang muda berusia 12-21 tahun yang melawat salah satu daripada tiga klinik pesakit luar di Long Island, New York, pada tahun 2017 hingga 2018.

Semua peserta kajian menyelesaikan soal selidik tanpa nama mengenai penggunaan e-rokok dan produk tembakau lain. Mereka juga mengambil sampel air kencing remaja yang menyertai kajian tersebut.

Tiga puluh lapan peserta melaporkan bahawa mereka menggunakan pod e-rokok setiap hari atau beberapa hari dan tidak menghisap rokok konvensional.  Penggunaan eksklusif pod mereka disahkan dengan menguji sampel air kencing mereka untuk dengan biomarker tembakau.

ecigteen02b 918x1024 - Kandungan Nikotin Tinggi di Kalangan Remaja Menghisap Vape/e-rokok.

Keputusan Kajian itu Amat Mengejutkan.

Para pengguna pod e-rokok menunjukkan bahawa tahap nikotin yang tinggi di dalam badan mereka. 

Kepekatan median cotinine, molekul yang terbentuk semasa pecahan nikotin, dalam sampel air kencing peserta adalah lebih daripada 50% lebih tinggi daripada paras kencing manis yang dilaporkan dalam kajian sebelumnya mengenai merokok tembakau remaja .

Para penyelidik juga melakukan ujian makmal untuk mengukur output nikotin dari produk pod yang digunakan oleh peserta. Mereka mendapati bahawa 10 puffs dari setiap produk pod mengandungi lebih banyak nikotin daripada 10 puffs dari e-rokok generasi terdahulu.

“Ini menunjukkan bahawa pod adalah sistem penghantaran nikotin yang sangat berkesan,”

Dr. Goniewicz.
ecigteen03 - Kandungan Nikotin Tinggi di Kalangan Remaja Menghisap Vape/e-rokok.

Trend e-rokok Di kalangan Remaja Meningkat

Kajian ini bertepatan dengan kebimbangan nasional yang semakin meningkat mengenai penggunaan e-rokok di kalangan remaja dan dewasa muda. 

“Sejak tahun 2011, penggunaan telah meningkat secara dramatik di kalangan belia, dengan kenaikan pada 2014 dan 2015 kepada kira-kira 16% pelajar sekolah menengah,”

Dr Grana

“[E-rokok] adalah produk tembakau yang paling sering digunakan di kalangan belia,”

Dr Grana

Penjualan e-rokok kepada orang di bawah umur 18 tahun adalah dilarang sama sekali. 

Namun banyak laman web yang menjual produk ini tidak melakukan pengesahan umur yang ketat untuk sebarang pembelian atas talian. 

Malahan, sesetengah kanak-kanak di bawah umur ini mendapat produk daripada rakan atau ahli keluarga yang boleh membelinya secara sah.

Kesimpulan

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak tidak faham tentang masalah ketagihan dengan baik dan amat mudah dimanipulasi melalui pemasaran yang mengelirukan.

Kerajaan Malaysia dan badan NGO lain perlu mengambil langkah serius dalam mengawal penjualan Vape, e-rokok, NCIG dan lain-lain sewaktu denganya.

Selamatkan generasi muda kita daripada bahaya ketagihan nikotin.

#ncig
#vaping
#e-cigarette  

Sumber: NCI USA

Next Post

Tujuh Produk Kosmetik Beracun Terbaru 2019

Tue Aug 6 , 2019
Share on Facebook Tweet it Pin it Email Pihak KKM melalui Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) telah mengesan racun Merkuri di dalam tujuh produk kosmetik ini iaitu: Fjura – Face Polish Treatment ✘ Dnars Golden Cream ✘ Glow Glowing N Glowing ✘ Apple Diamond Day Loose ✘ 3rd Series Yanko […]
kosmetik beracun