9 Fakta Perjuangan Yang Mungkin Tidak Diketahui Kita Berlaku Semasa Bulan Ramadan

Assalamualaikum wbt,

3825496393 8b8fa243ed - 9 Fakta Perjuangan Yang Mungkin Tidak Diketahui Kita Berlaku Semasa Bulan Ramadan

Alhamdulillah, kutemui lagi Ramadhan Kareem. Bulan yang penuh barakah dan ladang untuk bercucuk tanam bagi bekalan di sana nanti. Kemuliaan Ramadhan tidak hanya berkisar tentang puasa, zakat, ibadah yang lain tetapi kerana penurunan Kitab agung iaitu Al-Quran daripada Allah SWT kepada umat Muhammad S.A.W.

Ramadhan adalah titik nikmat daripada Tuhan untuk kita bertafakur di atas sejadah, untuk kita mengucur peluh dalam jalan perjuangan dan untuk kita mengasak nafsu agar beribadah.

Mari kita renungi Ramadhan dalam pandangan pejuang terdahulu. Mereka menghiasi Ramadhan dengan beralaskan keringat dan berlangsirkan darah. Mereka terus mara dengan pedang yang terhunus demi menegakkan agama suci ini.

Bagaimana pula dengan kita ?

Adakah kita menghiasi Ramadan kita dengan beralaskan tilam dan bantal yang empuk di siang hari sepanjang masa ?

Kisah perjuangan para syuhada sewaktu bulan Ramadhan bukan untuk dikenang atau disimpan dalam lipatan sejarah tetapi ia adalah pedoman atau panduan buat kita untuk bersama berusaha menjadikan Ramadhan kali ini lebih bererti.

“Sesungguhnya pada kisah-kisah mereka itu, ada pengajaran bagi orang-orang yang mempunyai akal”

Surah Yusoff: 111

Berikut beberapa keping fakta perjuangan tentera Islam semasa Ramadan :

  1. Tentera Islam menggalahkan tentera Monggol ( 15 Ramadan 658 Hijrah ) Angkatan tentera Islam pimpinan Hulagu Khan berjaya menewaskan musuh di Ain Jalut.
  2. Peperangan Zallaqah, Portugal ( Ramadan 459 Hijrah ) Sultan Yusuf bersama tenteranya melawan tentera Kristian pimpinan al-Fonso IV dan berjaya menguasai seluruh Sepanyol dan menyelamatkan umat Islam.
  3. Penaklukan Wilayah Andalus (28 Ramadan 92 Hijrah ) Tariq bin Ziyad memimpin armada Islam berjumlah 7,000 menyeberangi laut yang memisahkan Afrika dan Eropah menawan wilayah Andalus di bawah kekuasaan kerajaan Kristian Sepanyol.
  4. Perang Badar ( 17 Ramadan 2 Hijrah ) Perang yang membawa kemenangan spektakular oleh kaum muslimin meski pun dengan jumlah yang sedikit dan peralatan perang yang kurang berbanding tentera kufar.
  5. Pembukaan Kota Makkah (10 Ramadan 8 Hijrah): Rasulullah SAW keluar bersama 10,000 pasukan perang dari kaum Muhajirin dan Ansar menuju Makkah bagi membebaskannya dari kemusyrikan.
  6. Perang Ain Jalut ( 25 Ramadan 658 Hijrah ) Perang di antara tentera Muslimin dan tentera Tartar yang berakhir dengan kemenangan kaum Muslimin.
  7. Khalid Al-Walid memusnahkan patung al-Uzza di Nakhla (25 Ramadan )
  8. Persiapan Perang Khandak dilakukan dengan cadangan Salman al-Farisi menggali parit (khandaq) sekeliling kota Madinah sebagai helah peperangan. Rasulullah SAW serta sahabat menggali parit di bawah terik matahari selama 6 hari 6 malam sehingga siaplah parit sedalam 10 hasta, 9 hasta lebar dan panjangnya 15,000 hasta.
  9. Peperangan Yakhliz (15 Ramadan 1294 Hijrah) 34,000 tentera Islam mengalahkan tentera Rusia yang berjumlah 740,000 demi mempertahankan Islam daripada diancam oleh kerajaan Tzar, Rusia.

Allah memberikan kita Ramadan untuk kita berjuang menambah amalan, meningkatkan kualiti ibadah, memperkasakan tarbiyah diri dan mengekang hawa nafsu kita.

Bersama kita mengisi Ramadan kita sebaiknya umpama inilah Ramadan terakhir yang kita temui.

3844486517 6c6f9d8014 - 9 Fakta Perjuangan Yang Mungkin Tidak Diketahui Kita Berlaku Semasa Bulan Ramadan

Penjejak Pahala Ramadan,

05350, Alor Star

[metaslider id=1758]

Dr Afiq Rahim

A public health trainee, health content creator, sophisticated investor and father of a beautiful family. I love sharing ideas and my thoughts in this personal blog. Feel free to share your ideas and thought too in this blog.

Leave a Reply