Wabak Demam Campak di Filipina Meningkat melebihi 14,000 kes!

Wabak Demam campak di Filipina meningkat angkara penolakan vaksin

Bilangan kes campak di Filipina telah melebihi lebih daripada 14,000 dan kiraan itu masih meningkat walaupun kerajaan meningkatkan kempennya terhadap menakutkan vaksin yang dicetuskan oleh kematian yang didakwa disebabkan oleh Dengvaxia, vaksin terhadap denggi.

Kerajaan mencatatkan 14,938 kes demam campak dan 238 kematian sehingga 28 Feb sambil menambah bahawa bilangan kes masih meningkat.

20190207 measles outbreak hospital jc 8041 - Wabak Demam Campak di Filipina Meningkat melebihi 14,000 kes!

Filipina mengisytiharkan wabak campak di Manila pada awal Februari sebagai jangkitan dan kematian akibat penyakit pernafasan yang sangat berjangkit.

Kematian akibat campak meningkat kepada 200 tahun lalu daripada kira-kira 50 tahun 2017 apabila kematian yang didakwa disebabkan oleh Dengvaxia, vaksin terhadap denggi yang diberikan percuma telah mencetuskan rasa takut di kalangan rakyat dan mendorong ibu bapa menolak imunisasi percuma oleh kerajaan.

Keruntuhan immuniti berkelompok atau herd immunity akibat penolakan vaksin besar-besaran di Filipina telah menyebabkan wabak demam campak pantas merebak dan meragut nyawa.

measles - Wabak Demam Campak di Filipina Meningkat melebihi 14,000 kes!

=====
Apa itu demam campak?
=====

Demam campak adalah jangkitan akut pada kanak-kanak disebabkan oleh virus measles. Pesakit demam campak biasanya mengalami gejala jangkitan pernafasan dan disertai ruam pada kulit.

Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain melalui udara dengan titisan (‘droplet”) cecair daripada mulut dan hidung semasa bercakap, batuk atau bersin.

Walau bagaimanapun kebanyakan kanak-kanak di Malaysia telah kebal (immun) pada penyakit ini sejak adanya program campak kebangsaan.

Akan tetapi, kebelakangan ini terdapat pertambahan dalam kes-kes campak di bandar utama dengan kemasukan orang asing.

Oleh itu, jika seorang kanak-kanak tidak lagi mendapat vaksin dan terdedah kepada individu yang menghidap penyakit ini, maka kemungkinan besar kanak-kanak ini akan dijangkiti virus ini.

=====
Apakah tanda-tanda demam campak?
=====

Antara 10 – 12 hari selepas dijangkiti penyakit, pesakit mula menunjukkkan tanda dan gejala demam campak seperti:

  • Demam tinggi.
  • Batuk, selesema dan sakit tekak.
  • Mata berair dan sensitif kepada cahaya.
  • Sakit otot.

Dua atau tiga hari kemudian timbul ruam-ruam, bermula dibahagian muka dan kepala kemudian merebak ke bahagian badan, tangan dan kaki.

Ruam akan kekal selama 4 – 7 hari.

measles - Wabak Demam Campak di Filipina Meningkat melebihi 14,000 kes!

Semasa ruam timbul, suhu badan biasanya sangat tinggi. Demam campak boleh menjangkiti orang lain dalam masa seminggu sebelum timbul ruam sehingga 4 hari selepasnya.

=====
Adakah setiap demam yang disertai ruam merupakan demam campak?
=====

Tidak.

Demam campak sering dikelirukan dengan penyakit Rosela Infantum yang disebabkan oleh virus lain tetapi mempunyai ciri-ciri yang sama dengan demam campak melainkan selepas 2–3 hari ruam timbul, demam biasanya akan kebah.

Satu lagi penyakit yang menyerupai campak adalah rubeola.

=====
Apakah kesan demam campak pada kanak-kanak?
=====

Kebanyakan kanak-kanak yang menghidapi demam campak akan sembuh dengan sempurna.

Walau bagaimanapun kadang-kala boleh terjadi komplikasi yang serius terutama golongan yang menghidapi kekurangan zat makanan dan mempunyai imuu sistem kekebalan yang rendah.

Antara lain komplikasi yang sering terjadi adalah:

  • Jangkitan pada telinga.
  • Jangkitan paru-paru (Pneumonia ).
  • Jangkitan pada otak (encephalitis).
  • Cirit-birit.

Kes yang serius boleh berakhir dengan kematian. Bagi wanita hamil pula, boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

=====
Bagaimana merawat demam campak?
=====

merlin 150296121 001f8263 4bc2 4f55 b223 969826716603 articleLarge - Wabak Demam Campak di Filipina Meningkat melebihi 14,000 kes!

Pesakit perlu segera mendapatkan rawatan di klinik kesihatan terdekat atau ke hospital.

Tiada rawatan yang spesifik.

Ruam tidak perlu dirawat kerana ia akan hilang sendiri.

Paling penting, pesakit dinasihatkan untuk tinggal di rumah supaya tidak menjangkiti orang lain (sehingga 4 hari selepas ruam timbul).

=====
Bolehkah demam campak dicegah?
=====

Ya Boleh!

Demam campak boleh dicegah melalui pemberian suntikan immunisasi MMR (Measles, Mumps and Rubella) pada usia 10 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun.

Adalah tanggungjawab ibu bapa untuk memastikan anak mereka mendapat imunisasi.

MMR adalah vaksin yang selamat.

Jika anak anda terdedah kepada individu dijangkiti campak dan belum lagi menerima imunisasi, bawa anak anda segera untuk berjumpa doktor.

Pemberian vaksin dalam jangka masa tertentu boleh mengelakkan anak anda daripada dijangkiti virus ini.

PAGE 40 A 8P1 200219 - Wabak Demam Campak di Filipina Meningkat melebihi 14,000 kes!

Sumber Rujukan: Portal MyHealth KKM

Dr Afiq Rahim

A public health trainee, health content creator, sophisticated investor and father of a beautiful family. I love sharing ideas and my thoughts in this personal blog. Feel free to share your ideas and thought too in this blog.